The Green House

mei 2018

In het Utrechtse stationsgebied staat The Green House, een circulair horecaconcept van Albron dat begin april haar deuren opende. Veenhuizen is nauw betrokken bij dit bijzondere project, zo leverde het niet alleen apparatuur voor de – bijna – stekkerloze keuken, maar dacht het ook mee in het vinden van vele duurzame oplossingen en technieken. Voor Veenhuizen.nl spraken wij met Albrons’ conceptontwikkelaar  en projectleider Ernest van de Voort en Veenhuizens eigen Henry Kruithof.

Je kunt The Green House omschrijven als een herbruikbaar paviljoen waar Albron de komende vijftien jaar een showcase biedt voor duurzame oplossingen en circulariteit op het gebied van bouwen eten en drinken.. “We hebben wel 100 verhalen die 100 circulaire experimenten omvatten., zegt Van de Voort, die eten en drinken hiervoor altijd als de ultieme verbinder ziet en hoopt dat eten en drinken de ontsteking vormen voor groter bewustzijn en engagement voor circulariteit.”

“We wilden een nieuw business model maken, dat zowel haalbaar is als houdbaar”, gaat Van de Voort verder, “met haalbaar bedoelen we dat alles wat we doen elke dag uitvoerbaar moet zijn en met houdbaar bedoelen we dat het natuurlijk ook geld op moet leveren. Commerciële duurzaamheid zeg maar.” “als we met The Green House een gezond rendement kunnen maken, kunnen we het ook schalen, op meer plekken realiseren.”

Stekkerloze keuken

“Wij kregen de vraag een keuken te ontwikkelen die volledig stekkerloos is, dat is voor Veenhuizen natuurlijk een prachtige uitdaging,” zegt Kruithof, die Albron heeft geadviseerd bij het invullen van de ambities en daarnaast al de nodige stekkerloze keukenapparatuur heeft kunnen leveren, zoals de houtgestookte Woodstone Mountain Oven en de X oven. Deze worden gestookt met biobrandstoffen als koolbriketten van olijfpitten die afkomstig zijn uit de Griekse olijfindustrie, fruitrestanten als kokosschillen en hout van bomen die door ziekte zijn gekapt door Staatsbosbeheer. “Eigenlijk allemaal afval dus,” gaat Kruithof verder, “80% van het verwarmen in de keuken gaat momenteel al zonder stroom. Maar we blijven verder denken natuurlijk.”

Ambities

“Op het moment dat wij bij Albron met dit project begonnen zijn wij partijen gaan zoeken die onze circulaire ambities kunnen waarmaken. Help ons, was eigenlijk de vraag,” kijkt Van de Voort terug op het begin van de samenwerking met Veenhuizen. “Bij Veenhuizen merken we dat zij ook dezelfde intrinsieke motivatie hebben.  Ook zij zijn overtuigd dat het in de toekomst echt deze kant op gaat.” Als één van meest kenmerkende bijdrage noemt Van de Voort de CO2 koel en vriesinstallatie die Veenhuizen heeft geïnstalleerd.  “Een revolutionaire koeltechniek die we nu toe kunnen passen, die helemaal past in onze ambities van duurzaamheid.”

The Green House YouTube Serie

Meer weten en zien over The Green House? Op YouTube staat een mooie serie over dit bijzondere concept.

crossmenu