Ook Veenhuizen trots op koninklijke onderscheiding Jacques Vos

april 2021

Vrijwel iedere ijsbereider in Nederland kent Jacques Vos en weet wat hij voor de Nederlandse ijsbereidingssector heeft betekend. Vos stond aan de wieg van het IJscentrum, dé school voor ijsbereiders. De branchevereniging Ambachtelijk IJscentrum vindt een ‘lintje’ hiervoor op z’n plaats. Dat is gelukt: Vos ontving op 26 april 2021 zijn onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit handen van burgemeester van Laren, Nanning Mol.

In het voorjaar van 2020 diende de vereniging het verzoek voor een koninklijke onderscheiding in. Het was een lang traject, melden de initiatiefnemers. Een dergelijke procedure vergt veel tijd, nauwkeurigheid en volharding. Maar: iedereen die werd gevraagd om een aanbevelingsbrief te schrijven voor Jacques Vos, werkte zonder aarzelen mee.

Oud-werkgevers, naaste collega’s, vakbroeders en branchegenoten schreven een aanbeveling. Vos wordt in de brieven geroemd om zijn verdiensten binnen het IJscentrum, waar hij al ruim 20 jaar zijn ziel en zaligheid in steekt. Maar ook voor zijn activiteiten voor de stichting Ice for Africa. Deze stichting zette zich in voor dove en slechthorende jongeren in Zuid-Afrika, door hen het vak van ijsbereider aan te leren. Zodat ze die plek in de maatschappij kregen die ze zo verdienden. Elke aanbevelingsbrief heeft dezelfde strekking: de ambachtelijke ijssector zoals deze er nu staat, was er nooit geweest zonder Jacques Vos. Vos zet zich continu en vol overgave in voor het ambacht. Een sector die ontzettend is gegroeid en op niveau blijft, qua kennis en kwaliteit van ambachtelijk ijs. Mede door deze ijsveteraan, inmiddels met pensioen, maar nog steeds verbonden als vakdocent aan het IJscentrum.

Burgemeester Mol geeft aan dat Vos’ staat van dienst opviel. Burgemeester Mol: “Vanaf uw 14e bent u al brood- en banketbakker. U verdiepte zich in het vak als patissier, chocolatier en ijsbereider. Onder uw leiding werd het IJscentrum een nationaal en internationaal fenomeen, met competities op hoog niveau.” De burgemeester geeft aan dat Vos altijd het ambacht en de branche boven zijn eigen persoon heeft gesteld. “In uw eigen tijd zorgde u ervoor dat een vakbeurs werd opgezet. Daarnaast was u medeverantwoordelijk voor de oprichting van een vakblad voor de ijssector, waar u nog steeds uw bijdrage aan levert. Uw inzet is grenzeloos en bijzonder – u bent een ware innovator en verbinder in uw vakgebied.” Reden genoeg om deze ambachtsman te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Na deze lofrede was het aan Jacques’ zoon Léon de eer om de versierselen op te spelden. Vos zelf was sprakeloos. “Dit had ik absoluut niet verwacht, wat een eer.”

Veenhuizen kan alleen maar beamen dat Jacques het lintje meer dan verdient voor zijn bewezen diensten. Hij heeft o.a. aan de bakermat gestaan voor vele nieuwe ijsbereiders. Deze nieuwe talenten komen wij in de praktijk weer tegen, als zij bijvoorbeeld een ijssalon openen en hun Kalte-Rudi ijsmachine bij ons kopen.

crossmenu