MIWE kan iedere bakker ontzorgen met state-of-the-art oven-aanbod

oktober 2021

Frans van der Koogh werd begin van deze zomer aangesteld als de nieuwe Commercieel Adviseur van de afdeling Bakery Solutions binnen de Veenhuizen Groep. Dat houdt in dat het paradepaardje van de Veenhuizen Groep – MIWE – de verantwoordelijkheid van Frans werd. Een prachtige uitdaging, zeker als je weet dat MIWE wereldwijd een enorm sterke reputatie heeft opgebouwd. De Duitse ovenbouwer is in eigen land zelfs onomstreden marktleider, een positie die de Veenhuizen Groep in Nederland ook graag wil verwerven en dat moet gaan gebeuren onder de supervisie van Frans. Wij spraken met hem om nader kennis te maken en natuurlijk meteen te horen waarom MIWE in zijn ogen de beste keuze is op het gebied van ovens voor iedere bakker.

Frans heeft een lange historie in de bakkersbranche. Op zijn veertiende stond hij al iedere zaterdag in de bakkerij. “Tijdens mijn carrière heb ik vaak aan de grondstoffenkant gezeten, maar de techniek heeft me altijd geïnteresseerd”, vertelde hij daar al eerder over. “Ik heb bij de drie grootste grondstoffenleveranciers in Nederland gewerkt, maar deze uitdaging kon ik niet laten schieten. Ik kom nu met een hele andere insteek bij bakkers over de vloer en het speelveld is veel groter, want iedere bakker is een potentiële klant. Ikzelf ben echter nog steeds dezelfde persoon en van huis uit bakker. Daardoor kan ik op gelijk niveau met mijn klanten sparren en ze snel helpen en adviseren. Ik ben er net als al mijn collega’s binnen de Veenhuizen Groep op gebrand om de bakker te ontzorgen en dit past ook bij de filosofie van Veenhuizen. We lossen problemen op. En de producten die we hiervoor gebruiken zijn ovens, rijskasten, koelingen, werkbanken etc. Dit zit ‘m bijvoorbeeld in het meedenken en vragen naar de behoeften van de klant. Op die manier wil ik echt van meerwaarde zijn voor die bakker.”

Proefbakkerijen

“Wat mij ook opvalt is dat iedereen MIWE wel kent”, zo vertelt Frans als we hem treffen in Voorthuizen. “Veenhuizen daarentegen is een wat minder bekende naam, maar daar gaat zeker verandering in komen. Als je ziet wat we allemaal doen als Groep dan is dat ronduit indrukwekkend. Daarom gaan we Veenhuizen als bedrijf ook breder in de markt zetten, zonder de focus van het merk MIWE uit het oog te verliezen, want daar valt voor ons nog een enorme winst te behalen. Er zijn echter ook al hele mooie resultaten geboekt. Zo werken een groot aantal grondstoffenleveranciers zoals Zeelandia, AB Mauri, Puratos, Royal Steensma en Bakels in hun proefbakkerijen al met MIWE en zijn er bij grote productiebedrijven door het hele land ook proefopstellingen waar ze met MIWE bakken. Dat geeft aan dat die partijen de meerwaarde van MIWE al onderkennen en ervaren.”

Adviserende rol

Frans probeert met zijn opgedane kennis en ervaring een adviserende rol op zich te nemen voor zijn klanten. “Ik weet natuurlijk hoe de bakker denkt en waar hij of zij naar op zoek is. En ik zie en ervaar nu wat wij vanuit Bakery solutions allemaal kunnen bieden. Ik dacht toen ik hier kwam MIWE wel goed te kennen, zeker qua aanbod. Daar moest ik snel op terugkomen, want de mogelijkheden zijn ongekend. De bekendste oven is waarschijnlijk voor veel bakkers de MIWE Roll In, waarmee MIWE in Duitsland 80% tot 85% van de markt bedient. Naast de productie-ovens die in gas, elektrisch en thermische olie te verkrijgen zijn, biedt MIWE ook een ruim scala aan winkelovens. Van hete lucht ovens tot en met dek-ovens voor het bakken van desem en vers deeg. Echt iedere bakker kan met elke wens bij ons terecht en we zullen ze eerlijk adviseren.”

Aanbod in ovens

MIWE werd in 1919 door Michael Wenz opgericht en als je kijkt naar veel van de innovaties die de bakkerijwereld fundamenteel hebben veranderd op ovengebied, zijn een groot aantal van deze veranderingen terug te leiden naar MIWE-innovaties. In-shop bakken, nu een universeel concept, werd ooit uitgevonden door prof. Edgar Michael Wenz (de tweede eigenaar). Wat hij ‘zicht-en-geur-bakken’ noemde was een manier voor bakkers om beleving toe te voegen aan het hele verkoopproces door in de winkel te bakken. Laat dat nu net iets zijn waar MIWE nog steeds hoog op inzet met haar aanbod in winkelovens. Met de MIWE Econo (convectieoven) en de MIWE Condo (dekoven)  heeft MIWE twee winkelovens in haar assortiment die alle producten kunnen afbakken, ieder met hun eigen bak-karakteristiek. De MIWE Econo is bijzonder geschikt als bake-off oven voor stukswerk, getoerd gerezen, korstwerk en dergelijke. De oven is voorzien van regelbare ventilatorsnelheden, stomen in milliliters, schoonmaaksysteem en uiteraard de bakeigenschappen die men van MIWE gewend is. De MIWE Condo is een elektrische dekoven met regelbare boven- en onderwarmte, uitermate geschikt voor vloerproducten, maar ook voor soezen, cake en andere producten die een rustige bakatmosfeer nodig hebben.

Met de Roll-In e+ rotatieoven heeft MIWE een sterke troef in handen. Het unieke aan deze rotatieoven is naast de enorm prettige bakaard, dat er atmosferisch gebakken kan worden. Daardoor is consistent bakken gegarandeerd. De luchtdruk in de bakkamer wordt automatisch gelijk gehouden. Hierdoor kan perfect, consistent gebakken worden ongeacht invloeden van buitenaf, maar is ook het volume hoger.

Waar de Roll-in e+ rotatieoven de meest gekozen oplossing is op dit moment voor veel bakkers, ziet MIWE zelf een grote markt in de nabije toekomst voor de thermo-static olieoven. Waar de thermo-static zich mee onderscheidt is de bakaard, maar ook de techniek. Door de inventiviteit van de ontwikkelaars bij MIWE kun je met de thermo-static de beste en de meest constante bakresultaten realiseren met een oven die helemaal op maat vervaardigd is naar jouw wensen. Maar dat biedt MIWE ook met de Electro etage-oven met stenenvloer. De mogelijkheden zijn echt legio.

LBC

Het aanbod vanuit MIWE is nog veel omvangrijker dan hierboven geschetst. Geïnteresseerde klanten en potentiële klanten kunnen live zien hoe de verschillende ovens in de praktijk functioneren. “We hebben natuurlijk onze eigen showroom, de verschillende proefbakkerijen van de grondstoffenleveranciers en proefopstellingen waar we een kijkje kunnen nemen, maar de mooiste en meest omvangrijke showroom hebben we in Duitsland. Namelijk het prachtige, futuristische en volledige geoutilleerde Live Baking Centre in Arnstein. Hier vind je alles terug waar MIWE voor staat: vakmanschap, kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. In het LBC vind je het uitgebreide assortiment ovens en koel- en vriessystemen van MIWE terug. MIWE heeft zo’n ruim assortiment van alle mogelijke ovens (wagen-, etage-, rotatie-, tunnel-, thermische olie-, winkel-, combi- en elektrische ovens etc.) dat je er bijna van gaat duizelen. Er is nagenoeg geen andere producent die een dergelijk allesomvattend assortiment heeft, waarmee elke bakker bediend kan worden. Dat maakt MIWE ook zo’n sterk merk en een betrouwbare partner. Ze zijn daarnaast niet alleen zeer vooruitstrevend en innovatief – kijk bijvoorbeeld naar het atmosferisch bakken dat ze als eerste en enige ovenproducent kunnen aanbieden – de hoogwaardige kwaliteit van de ovens zorgt voor die Duitse Gründlichkeit waar MIWE om geroemd wordt. In mijn ogen is er geen betere ovenproducent dan MIWE en dat laten we de Nederlandse bakkers ook graag ervaren.”

Artikel uit NBT Magazine 5 (Coen de Jager)

Wij wensen u een goed, gelukkig, succesvol en vooral gezond 2022.
crossmenu