MIWE: Al honderd jaar vooruitstrevend

februari 2020

De naam MIWE staat al honderd jaar synoniem voor kwaliteit, innovatie en high end bak- en koeloplossingen voor iedere bakker. Alweer een eeuw geleden startte Michael Wenz MIWE in Arnstein en in dat kleine Duitse dorpje – onder de rook van Würzburg – bevindt zich nu de productielocatie van een wereldwijde, vooraanstaande ovenproducent. In Nederland begint MIWE ook meer en meer de toonaangevende ovenaanbieder te worden die het in de rest van de wereld al is en dat heeft alles te maken met de inspanningen van de leverancier in ons land: MIWE Agency Nederland, onderdeel van de Veenhuizen Groep. Samen met eigenaar Patrick Veenhuizen en Gerard Wermelink Sales Manager van MIWE in Nederland zijn wij op uitnodiging van MIWE een kijkje gaan nemen in het splinternieuwe Live Baking Centre (LBC), maar kregen wij ook met eigen ogen te zien waarom MIWE zo hoog aangeschreven staat in de Bakkerijwereld.

De reden voor ons bezoek aan MIWE met MIWE Agency Nederland is in eerste instantie om het onlangs geopende LBC met eigen ogen te zien. Maar het geeft ons ook meteen de gelegenheid om het gehele productieproces dat van A tot Z plaatsvindt op locatie in Arnstein te bewonderen én we ervaren de hoge standaard op kwaliteitsniveau die MIWE erop nahoudt. We reizen samen met Patrick en Gerard richting Arnstein en worden daar met alle egards ontvangen door de mensen van MIWE. Allereest – na een lekker kopje koffie – worden we geïnformeerd over MIWE zelf en de rijke historie, met als belangrijke mijlpaal het honderdjarig bestaan dat dit jaar groots gevierd wordt.

‘ZICHT-EN-GEUR-BAKKEN’

Als we een korte blik werpen op het roemruchte verleden van MIWE zijn er een aantal hoogtepunten te ontdekken. Allereerst natuurlijk de oprichting van MIWE door Michael Wenz in 1919, maar als je kijkt naar veel van de innovaties die de bakkerijwereld fundamenteel hebben veranderd op ovengebied, zijn een groot aantal van deze veranderingen terug te leiden naar MIWE-innovaties. In-shop bakken, nu een universeel concept, werd ooit uitgevonden door prof. Edgar Michael Wenz (de tweede eigenaar). Wat hij ‘zicht-en- geur-bakken’ noemde was een manier voor bakkers om beleving toe te voegen aan het hele verkoopproces door in de winkel te bakken. Een andere mijlpaal in het honderdjarig bestaan van MIWE is de introductie van de wagenoven. Het principe van de wagenoven vindt zijn oorsprong in de meest noordelijke hoeken van Scandinavië, maar werd verder geperfectioneerd en richting de Europese markt gepresenteerd door MIWE.

LBC

MIWE heeft een duidelijk doel: het helpen van de bakker om het best mogelijke product bij de consument te krijgen. Daarvoor heeft MIWE een zeer uitgebreid assortiment ovens, maar biedt de Duitse producent ook koel- en vriessystemen. Dat zien we met eigen ogen in het prachtige, futuristische en volledige geoutilleerde Live Baking Centre in Arnstein. Hier vind je alles terug waar MIWE voor staat: vakmanschap, kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. Het LBC is eigenlijk de ultieme MIWE-wereld waar experts en meesterbakkers elkaar ontmoeten om tot het beste resultaat op productgebied te komen. Als wij het LBC bezoeken worden we door ‘Backmeister’ en MIWE-specialist Thorsten van Lengerich rondgeleid.

Dat we Thorsten de MIWE-specialist noemen in niet voor niks. Hij is het gezicht van MIWE op de verschillende beurzen waar het bedrijf zich presenteert en hij was zodoende vorig jaar – net als dit jaar – aanwezig op Bakkersvak om de mogelijkheden met de MIWE- ovens toe te lichten. In het LBC neemt hij ons één voor één mee langs het uitgebreide assortiment ovens en koel- en vriessystemen dat daar gepresenteerd is. MIWE heeft zo’n ruim assortiment van alle mogelijke ovens (wagen-, etage-, rotatie-, tunnel-, thermische olie-, winkel-, combi- en elektrische ovens etc.) dat je er bijna van gaat duizelen. Er is nagenoeg geen andere producent die een dergelijk allesomvattend assortiment heeft, waarmee elke bakker bediend kan worden.

ROLL-IN E+

Als we dieper ingaan op het MIWE-aanbod dan kunnen we niet anders dan met de Roll-in e+ beginnen. De welbekende rotatieoven is de meest populaire MIWE-oven in ons land en dat heeft alles te maken met de geweldige bakeigenschappen van de oven, maar er zijn natuurlijk nog veel meer bijzondere kenmerken. Zo kan er atmosferisch gebakken worden met de Roll-in e+. Dat wil zeggen dat de luchtdruk in de bakkamer automatisch gelijk gehouden wordt. Hierdoor kan perfect consistent gebakken worden ongeacht invloeden van buitenaf, maar is ook het volume hoger. Alles aan MIWE Roll-in e + is geoptimaliseerd voor maximale energieopbrengst. Daarvoor zorgen onder meer het gepatenteerde air control (luchtcirculatie-systeem), de warmte opslagwand voor schot op schot bakken, MIWE flexbake (het slimme systeem voor gedeeltelijke belading) én MIWE Delta bakken (nauwkeurige temperatuur- en brandercontrole).

HET LBC IS EIGENLIJK DE ULTIEME MIWE-WERELD WAAR EXPERTS EN MEESTERBAKKERS ELKAAR ONTMOETEN OM TOT HET BESTE RESULTAAT OP PRODUCTGEBIED TE KOMEN

THERMO-STATIC

Waar de Roll-in e+ rotatieoven de meest gekozen oplossing is op dit moment voor veel bakkers, ziet MIWE zelf een grote markt in de nabije toekomst voor de thermo-static olieoven. “We zien vanuit de Nederlandse markt meer en meer nieuwsgierigheid naar thermische olieovens. MIWE is als ovenspecialist niet alleen heel sterk in het produceren van bijvoorbeeld de Roll-in e+ rotatieoven, we hebben ook met de thermo- static een prachtige oven waarmee de bakker een prachtig product kan bakken”, zo is Gerard Wermelink duidelijk. “Waar de thermo-static zich mee onderscheidt is de bakaard, maar ook de techniek. Door de inventiviteit van de ontwikkelaars bij MIWE zie je dat met de thermo-static de beste en de meest constante bakresultaten gerealiseerd kunnen worden en dat we alle bakkers een oplossing op maat kunnen bieden. Maar dat kunnen we ook met de Electro etage-oven met stenenvloer. De mogelijkheden zijn echt legio.”

WINKELOVENS

“MIWE is als marktleider in Duitsland uiteraard continu bezig met de ontwikkelingen in de markt en speelt hier dan ook op in”, zo vervolgt Gerard. “Met de MIWE Econo (convectieoven) en de MIWE Condo (dekoven) heeft MIWE twee sterke troeven in handen die alle producten kunnen afbakken, ieder met hun eigen bak-karakteristiek. De MIWE Econo is bijzonder geschikt als bake-off oven voor stukswerk, getoerd gerezen, korstwerk en dergelijke. De oven is voorzien van regelbare ventilatorsnelheden, stomen in milliliters, schoonmaaksysteem en uiteraard de bakeigenschappen die men van MIWE gewend is. De MIWE Condo is een elektrische dekoven met regelbare boven- en onderwarmte, uitermate geschikt voor vloerproducten, maar ook voor soezen, cake en andere producten die een rustige bakatmosfeer nodig hebben.”

MIWE BACKCOMBI

De BackCombi biedt de mogelijkheid om op één ovenplek beide bakkamers te plaatsen; dus convectie en dekoven gestapeld, op één vierkante meter. Als er ook nog eens in plaats van water-injectie, volwaardige stoom nodig is, heeft MIWE ook nog het topmodel de MIWE Aero ontwikkeld. Deze alleskunner biedt alle mogelijkheden die een convectieoven kan bieden. Vooral voor het bakken van deegstukken is deze

oven bijzonder geschikt. De ovens van MIWE stomen overigens in milliliters en niet in seconden zoals vele andere merken doen. Hiermee weet je exact hoeveel stoom je toevoegt aan je bakproces en heb je dus meer grip. Uiteraard zijn alle winkelovens uit te rusten met een rijskast onder de oven.

SAMENWERKING

Afgaand op het assortiment van MIWE mogen we wel stellen dat iedere bakker – of je nu op ambachtelijk of industrieel niveau produceert – bij MIWE kan slagen. Van simpele winkelovens tot de meest complexe tunnelovens: MIWE biedt het aan en doet dat volgens hun eigen maatstaven. Premium is hetgeen dat wordt nagestreefd én geleverd en de service stopt niet bij de oplevering van een oven. Zowel vooraf als na de verkoop, wordt de klant volledig ontzorgd. Daarvoor is mede het LBC ontwikkeld. Daar heeft MIWE de mogelijk te laten zien waartoe ze in staat zijn, wat er geproduceerd kan worden, maar kan er ook een stukje productontwikkeling plaatsvinden. Alles staat in het teken van een intensievere samenwerking met klanten en hen zoveel mogelijk te ontzorgen.

ENERGIE

Een ander gebied waarop MIWE vooruitstrevend is, is energiegebruik en vooral hoe daar duurzaam mee om te gaan. Zoals alles in het LBC eigenlijk de utopie van de huidige MIWE-mogelijkheden toont, is vooral de energieterugwinning iets dat indruk op ons maakt. De warmte in de vorm van gas en stoom die wordt gerealiseerd tijdens het bakken wordt opgevangen en gefilterd in de MIWE eco: nova, om vervolgens weer warm water mee te realiseren, maar de warmte wordt ook weer omgezet in energie.

CONNECTIVITEIT

We hebben het nog niet eens over connectiviteit gehad en hoe het digitale tijdperk ook MIWE heeft aangezet om haar machines met elkaar te laten communiceren, maar vooral meer data te laten verzamelen. Met MIWE Connectivity biedt MIWE een toolkit waarmee u niet alleen uw informatie verzamelt, maar waarmee de Duitse producent u ook helpt om drastische verbeteringen aan te brengen in uw productieproces. Hiermee geeft MIWE de bakker toegang tot alle inkomende en uitgaande informatie van de systemen voor uitgebreide monitoring en rapportage en maakt MIWE het hele proces nog simpeler.

NEDERLAND

Met de uitgebreide rondleiding door het LBC zien Gerard en Patrick de mogelijkheden om Nederlandse klanten naar Arnstein mee te nemen. “Het LBC is een prachtige plek om Nederlandse bakkers te laten zien waar MIWE voor staat en wat het bedrijf allemaal kan betekenen voor een bakker. Het is onze intentie dan ook zeker om deze bijzondere plek open te stellen voor onze klanten”, zo vertelt Patrick.

Tot slot krijgen we ook nog een kijkje in de keuken van MIWE, namelijk de productielocatie. Daar zien we hoe elke MIWE-oven van A tot Z vervaardigd wordt. Nagenoeg alle elementen van de ovens uit het MIWE-assortiment worden in Arnstein geproduceerd en geassembleerd. Er wordt al honderd jaar niets aan het toeval overgelaten en ook vandaag de dag werken de vakmensen van MIWE met maar één doel voor ogen: de meest hoogwaardige oven realiseren voor u.

PREMIUM MERK

In het verlengde van haar eigen filosofie werkt MIWE wereldwijd met bijna zestig distributeurs samen die volgens dezelfde normen en waarden werken. In Nederland heeft MIWE Agency Nederland die rol een aantal jaar geleden op zich genomen en de afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet. “Met MIWE hebben we een prachtig en kwalitatief heel hoogwaardig ovenassortiment tot onze beschikking om de bakker volledig van dienst te zijn. We ondersteunen onze klanten op alle gebieden. Ontzorgen is echt het toverwoord. Onze blik is op de toekomst gericht en MIWE moet in Nederland het premium merk worden dat het ook in Duitsland is.”

BAKKERSVAK

Dat MIWE Agency Nederland en zodoende ook de Veenhuizen Group er alles aan gelegen is om MIWE te laten groeien in ons land tot het AAA-merk dat het bij onze oosterburen is, mag duidelijk zijn. De afgelopen jaren is er veel tijd en geld gestoken in de verdere professionalisering van het team dat MIWE in Nederland vertegenwoordigt en is de deelname van MIWE Agency Nederland aan Bakkersvak ook inmiddels vaste prik. Dit voorjaar toont MIWE Agency Nederland daar een groot deel van het ons getoonde aanbod in het LBC. Patrick: “Thorsten gaat tijdens Bakkersvak live bakken in de Roll-in e+ en daarnaast zijn de thermo-static, Econo, Condo en BackCombi in onze stand te bewonderen. Het wordt een soort kleine MIWE-belevingswereld, waarnaast we ook een koffieconcept presenteren dat we vanuit de Veenhuizen Groep bieden. Vooropgesteld, er is nog een grote groei te realiseren in Nederland, maar we geloven heilig dat we met MIWE de vooraanstaande aanbieder kunnen worden die het in Duitsland ook is. Daar is tachtig procent van de verkochte rotatie-ovens een MIWE. Over die aantallen kunnen wij alleen maar dromen, maar met de premium oplossingen van MIWE moeten we die stap kunnen zetten.”

crossmenu