‘Met de juiste ovens zijn veel broodsoorten als twee fasen brood te maken’

september 2021

Een oven die voor het afbakken van bake-off brood (voor de eerste fase of de tweede fase) wordt gebruikt, moet aan verschillende voorwaarden voldoen, zegt Frans van der Koogh, commercieel adviseur bij Veenhuizen. De Veenhuizen Groep staat bij veel bakkers bekend om de Bakery Solutions en dan vooral om de MIWE ovens. Hierover gesproken, een oven moet veel bedieningsgemak, een mooi uiterlijk en een lange levensduur hebben. Daarnaast zijn ook een voldoende geregelde stoomcapaciteit, energie/temperatuurbereik en eenvoudige aansturing van belang.

De tweede bakfase van bake-off brood wordt vaak in het zicht van de klanten gedaan en vaak ook door winkelpersoneel dat in de basis geen bakker is, legt Frans uit. ‘Deze twee feiten maken dat een oven veel bedieningsgemak, een mooi uiterlijk een een lange levensduur moeten hebben.'

De MIWE ovens hebben volgens hem een mooi bedieningspaneel wat heel eenvoudig door iedereen is te bedienen. ‘In het touchscreen zijn foto's te laden van de te bakken producten en (voor als de oven uitstaat) zelfs een logo van het bedrijf/bakkerij. Samen met het grote glasoppervlakte en het mooie licht in het apparaat vormt de oven een verlenging van de etalage. Het wordt een punt waar de klanten naar willen kijken. Omdat de oven er goed moet blijven uitzien -zeker als deze in het zicht van de klant wordt gebruikt- zit er in onze Econo oven een schoonmaaksysteem, wat automatisch gestart kan worden.’

Aandachtspunten

Volgens Frans is de  kwaliteit van het bake-off brood sterk afhankelijk hoe met het product wordt omgegaan tussen de eerste en de tweede bakfase.  ‘In deze periode wil je zo weinig mogelijk vocht verliezen, uit het brood. Op tijd goed luchtdicht verpakken, bewaren met weinig temperatuurschommelingen en ontdooien in de verpakking. Bak de 2e fase met voldoende stoom, zo kort mogelijk en zorg voor een kerntemperatuur van minimaal 60 graden Celsius. Hiervoor heb je dus een kwalitatief goede oven nodig met voldoende geregelde stoomcapaciteit, energie/temperatuurbereik en eenvoudige aansturing.’

Als bakkers het correcte procedé volgen met de juiste ovens en instellingen, zijn heel veel broodsoorten als twee fasen brood te maken, legt hij uit. ‘De bakker kan er zelf voor kiezen welk percentage hij in de eerste bakfase wil bakken en hoeveel dan de resterende tijd in de tweede bakfase moet zijn.’

Ervaring van bakkers

Veel bakkers zijn heel tevreden over de MIWE ovens, zoals o.a. Jaap van der Veer, Frans Voncken, Peter Hagedoren en Bert Lamers. Jaap van der Veer van Echte Bakker Van der Veer vertelt: ‘De Duitse ‘gründlichkeit’ en het feit dat de Veenhuizen Groep onze partner zou worden hebben uiteindelijk voor mij de doorslag gegeven.’ Frans Voncken van Bakkerij Voncken vult aan: ‘Ik heb inmiddels 4 MIWE Roll In ovens staan en het is echt de Duitse betrouwbaarheid en ‘German Power’ voor mij.’

Peter Hagedoren is het met hem eens: ‘De Duitse degelijkheid en betrouwbaarheid is voor mij belangrijk. Ook de lange levensduur en het contact met de verkoper is bepalend geweest bij mijn keuze.’ Bart Lamers van De Bakkers Lamers besluit: ‘MIWE heeft de afgelopen jaren in Nederland onder de vleugels van de Veenhuizen Groep enorme stappen gezet, waardoor we een goed gevoel hebben bij het merk en het bedrijf achter het merk. Ze hebben er alles aan gedaan om ons zo goed mogelijk te helpen en de oven oogt toch ook prachtig.’

Frans is 1 juni jl. begonnen als Commercieel Adviseur bij Veenhuizen, waarbij hij zich zal richten op de bakkerijen in het MKB. Op zijn veertiende stond hij al iedere zaterdag in de bakkerij. De bakkerswereld kent dus geen geheimen voor hem. “Tijdens mijn carrière heb ik vaak aan de grondstoffen kant gezeten, maar de techniek heeft me altijd geïnteresseerd. Mooi dat dit nu gecombineerd kan worden!"

crossmenu