In the spotlight: Ijsie Prima, ijssalon van het jaar 2020/2021

juni 2021

IJssalon IJsie Prima (Callantsoog) is 1 april jl. uitgeroepen tot IJssalon van het Jaar 2020/2021. Nu de eerste golf aan media aandacht is gaan liggen, zetten wij deze trouwe klant graag nog even in the spotlight.

Callantsoog staat bekend als één van de oudste en fraaiste badplaatsen van Nederland. Wie zichzelf na een wandeling op het strand op het lekkerste ijs wil trakteren is bij IJsie Prima aan het juiste adres. Op het Dorsplein maakt de derde generatie van de familie Baars-Tichelaar als sinds 1963 dagelijks ambachtelijk ijs.

Ijssmaker Kees Baars jr, vertelt: “Mijn opa en oma begonnen deze zaak in 1963. Mijn ouders zijn in hun voetsporen getreden en bouwden IJssalon IJsie Prima verder uit tot een begrip in de regio. Ik ben letterlijk in deze ijssalon opgegroeid, het kwam nooit voor dat er niemand van onze familie in de zaak stond.” Kees jr. vervolgt: “Net als mijn broer Ties, heb ik Callantsoog een aantal jaar verlaten voor studie en werk. Bij ons beiden begon het weer te kriebelen en na een paar jaar Amsterdam zijn we allebei weer teruggekeerd. De ijssalon in. Samen met Kees sr. sta ik de ijskeuken en Ties, mijn moeder en team van ijsmeisjes en ijscomannen staan in de salon achter de vitrine. ”

Traditie, toewijding en kwaliteit

Dat in IJsie Prima dagelijks met passie en liefde ijs gedraaid wordt zal niemand verbazen. De basis van het bekroonde ijs is een decenniaoud recept. Van opa Tichelaar. “De fruitsmaken bevatten tot zo’n zestig procent puur fruit. Aardbeien halen we hier uit de buurt, citroenen van Sicilië. Onze hazelnoten importeren we uit de Piemonte in Italië. Daar groeien de beste ter wereld.” Maar wat bepaalt dan de kwaliteit van het ijs? “Een goed ijsje wordt gekenmerkt door een bereiding met heel veel liefde en natuurlijk het gebruik van verse en pure ingrediënten. Belangrijk is een goede balans en structuur van het ijsje. Het is voor mij ontzettend waardevol dat ik iedere dag kan putten uit jarenlange ervaring. Toch merk ik dat smaak evalueert in verloop der tijd. Daarom bieden we onze klanten een breed scala aan smaken, ijscreaties en softijs. Ook vegan, glutenvrij ijs en frozen yoghurt is niet meer uit ons assortiment weg te denken.”

Je maakt altijd de vertaalslag naar ijssmaken

Altijd en overal is Kees jr. bezig met de vertaling van zijn ervaring(en) naar ijssmaken. Zijn ‘ijsbrein’ slaat direct op hol bij het zien en proeven van bijzonderheden. “Zo haal ik veel inspiratie uit de natuur en de omgeving rondom Callantsoog. Op weg naar de salon passeer ik het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. Van april tot eind mei staat alles hier volop in bloei en kleuren de velden rood, geel, oranje, wit van de tulpen. Hieruit is ook de smaak ‘Lente in de lucht’ ontstaan. Fris, vol bloemig, zacht.” Kees jr. vervolgt: “Voor komend jaar speel ik met het idee om iets te creëren met duindoornbessen, vlierbloesem en vlierbessen. Deze groeien bij het duinmeer ‘Het Zwanenwater’. Het is toch gaaf als je met de seizoenen mee allerlei ijssmaken ontwikkelt en dit kunt vangen in een bolletje ijs.”

Muur of Fame

De namen van zowel opa Tichelaar, Kees senior en Kees junior pralen aan de wand met trofeeën en oorkondes. “We gaan uit van onze eigen kracht. Wij leven als ijssalon niet alleen voor de vakwedstrijden, want het draait natuurlijk om de zaak in Callantsoog. Maar als je zo met je vak bezig bent en je probeert ieder seizoen een beetje beter te worden, dan is een prijs een mooi compliment en erkenning van je werk.” Op de vraag of de broers Baars verdere ambities hebben antwoordt Kees Jr.: “Ja, er zijn zeker wel ambities, maar we hebben nog geen concrete plannen. Het enige dat we zeker weten, is dat een extra vestiging niet ten koste mag gaan van de huidige winkel in Callantsoog.

Ijssalon van het jaar 2020/2021

De jury was duidelijk: IJsie Prima scoort hoog op alle fronten. Zowel de vakjury als de inspecteur voedselveiligheid zijn erg onder de indruk van het familiebedrijf van de broers Kees en Ties Baars en hun ouders. Het oordeel: ‘Een goed georganiseerde onderneming. De zin om hier ijs te eten én te maken straalt ervan af.’

IJssalon IJsie Prima, Dorpsplein 27, Callantsoog, 0224-582083, www.ijsieprima.nl. Dagelijks geopend. Volg op social media of kijk op de site voor actuele openingstijden.

De organisatie van de IJs-vakwedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar), is in handen van onze partner: de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum.

crossmenu