Hoe ziet het ijsseizoen van Veenhuizen eruit?

juni 2021

Het ijsseizoen is in volle gang! Op 1 mei opende het gros van de ijszaken zijn deuren om mensen op warme dagen van een verkoelende snack te voorzien. Dit loopt tot 1 oktober door. Toch zijn we nu al bezig met de voorbereidingen van het volgende seizoen. Hoe ziet het ijsseizoen van Veenhuizen eruit? We vroegen het aan onze in-house ijskenner, Menno Neutel.

Menno merkte meteen dat het ijsseizoen weer was begonnen toen hij in de eerste dagen van mei opeens een minder volle inbox had. “Een ijsmaker moet nu in 8-9 maanden zijn inkomen voor het hele jaar verdienen en maakt hiervoor dagen van 12 uur. We hebben er een geromantiseerd beeld van, maar in werkelijkheid is het gewoon keihard werken.”

Eigenlijk is dit dus voor Veenhuizen juist het "rustseizoen". We staan klaar voor onderhoud mocht dit nodig zijn en bereiden ons voor op 1 oktober, wanneer de ijszaken sluiten en wij aan de slag kunnen met het (ver)bouwen van bestaande en nieuwe salons. Achter de schermen is Menno vooral ijsconcepten aan het ontwikkelen. Dit zijn pakketten die we aanbieden om onze klanten in één klap – van recepten tot ijslepeltjes – te ontzorgen. Daarnaast zijn we met een aantal mooie projecten bezig!

IJs in de bakkerij

“IJs is oorspronkelijk een product uit de ambachtelijke bakkerij,” zegt Menno. “Door de jaren heen zijn er steeds meer losse ijssalons ontstaan. Maar wat je nu ziet is interessant. Steeds meer bakkers gaan weer ijs verkopen!” Op deze trend speelt Veenhuizen in, samen met Beko. Beko is een coöperatie in de bakkerij waar 1700 ambachtelijke bakkers bij zijn aangesloten.

Aan deze bakkerijen levert Veenhuizen ook weer een totaalpakket. Wij verzorgen de training en de plaatsing, en Beko levert de grondstoffen. We verkopen hier bijvoorbeeld de ijsmachines van Kälte Rudi en de vitrines van Gelostandard. Dit zijn allebei – net als Veenhuizen – familiebedrijven. “Dat betekent dat je respectvol met elkaar omgaat, maar dat er ook vaak meer mogelijk is. De machines worden helemaal naar de wensen van de klant samengesteld.”

Food concepten… Echt HEMA.

Het winkelbedrijf HEMA is ontzettend in ontwikkeling. Een aantal jaar geleden werd de HEMA keuken geplaatst, waar klanten ontbijt en lunch kunnen halen. Sindsdien zijn we een samenwerking aangegaan vanuit de vraag: Welke food concepten passen er nog meer in die keuken? De bijkomende uitdaging is dat de ‘chefs’ vaak 17-jarige scholieren zijn met een bijbaantje bij de HEMA. Hoe kunnen we op een simpele manier toch mooie producten maken?

Met het Gelolab concept krijgen we dit voor elkaar. Gelolab is een vitrine en ijsmachine in één. “Je gooit de ijsmix in de machine en het ijs wordt voor de ogen van de klanten gedraaid. Verser kan bijna niet!” Daarnaast zie je dat mensen er continue naar staan te kijken. Het heeft een vergelijkbaar effect als een aquarium waar een vis in rondzwemt of een knetterend haardvuur.

Voor de HEMA is het grootste voordeel dat ze hun werknemers op een simpele, begrijpelijke manier kunnen leren om ijs te maken. Dit stelt de HEMA in staat om consumenten toch een heerlijk vers product aan te bieden, in plaats van zo’n standaard soft ijsje. “We beginnen volgende week in Epe, in Houten Castellum en Ouddorp staat er al éen. De komende periode zullen er nog meer volgen. Zo komen er door het land verspreid steeds meer HEMA ijssalons!”

Mooiste ijssalon van Nederland

In oktober beginnen we aan een groot project in het midden van het land. Daar heeft Veenhuizen de opdracht gekregen om de mooiste ijssalon van Nederland te bouwen. Met roze goud, natuursteen, 64 smaken ijs, een aparte afdeling voor ijscoupes, uit marmer komen kranen waar de hele dag door chocola uit loopt... Je kunt het zo gek niet bedenken. “Het is een proces van bijna 2 jaar geweest, maar het wordt echt een ervaring. En we zijn er best trots op dat wij dit project mogen gaan uitvoeren.”

Welke smaak zou Menno er tussenuit pikken met zoveel om uit te kiezen? “Wat betreft ijs ben ik toch wel traditioneel. Citroenijs vind ik gewoon het lekkerste wat er is.”

crossmenu