"Dankzij een geslaagde samenwerking tussen Vipam en Veenhuizen heeft Banketbakkerij Sier het assortiment verrijkt met ijs."

mei 2021

Banketbakkerij J.M. Sier is een familiebedrijf in Volendam, opgericht door Jaap Sier (86) en inmiddels overgenomen door zijn twee zoons, Bert en Jack. Dankzij een geslaagde samenwerking tussen Vipam en de Veenhuizen Groep hebben de bakkers hun assortiment kunnen verrijken met ijstaarten.

Het begon allemaal met een idee om ijs te gaan verkopen, maar de benodigde kennis daarvoor was binnen de Volendamse banketbakkerij nog niet aanwezig. De focus van Sier lag in het verleden voornamelijk op banket en chocolaterie. Het idee om met ijs te beginnen hebben de broers Sier bij Vipam en Veenhuizen neergelegd. “Door de uitgebreide uitleg over het maken van ijs bij de Veenhuizen Groep in Voorthuizen hebben we veel kennis over het maken van ijs vergaard”, vertelt Bert Sier enthousiast. “De kennisoverdracht door Wouter Slob heeft ervoor gezorgd dat wij op een leuke en ontspannen manier de juiste informatie kregen. Daardoor zijn we uiteindelijk overgegaan tot de aankoop van een occasion Kälterudi-ijsmachine. Je kunt wel zeggen dat Vipam en de Veenhuizen Groep ons op het juiste spoor hebben gezet.”

Door ijs aan het assortiment toe te voegen zorgen de broers ervoor dat de dip in de omzet die normaal in de zomer ontstaat wordt goedgemaakt met de verkoop van ijs. “Ons ijsassortiment is intussen uitgebreid. Naast ijstaarten verkopen we nu ook ijs in bekers. Na advies van Veenhuizen hebben we gekozen voor een GeloStandard Masterking ijsvitrine. Hieruit kunnen klanten zelf hun bekers met ijs pakken. En dat is een groot succes.”

Een echt bakkersproduct

“Je zou je kunnen afvragen waarom wij nou wilden beginnen met het maken van ijs”, zegt Bert lachend. “De reden hiervoor is vrij simpel: omdat je vanuit alle bestaande smaken binnen de banketbakkerij ijs kunt maken. Vipam kon ons met het merk Babbi het complete assortiment aanbieden. Dus niet alleen de juiste ingrediënten voor het maken van een basisijsmix, maar ook de verschillende pasta’s en varigato’s. Door te kiezen voor deze grondstoffen konden we de melk lokaal inkopen bij ’t Zuivelhuisje. Zo hebben we een mooie combinatie van Italiaanse smaken en echte Volendamse melk!”

Na de hulp van Veenhuizen en Vipam bij het opstarten heeft Jan Kees van Beko IJs de broers geholpen om de recepten verder te optimaliseren. “We weten nu al dat we in het najaar zeker weer gaan deelnemen aan de workshop IJstaarten in Het IJscentrum in Vlaardingen. Zo kunnen we de kwaliteit van het ijs en de ijstaarten steeds blijven verbeteren”, zegt Bert, die lachend aangeeft dat de meest kritische keurmeester misschien wel zijn vader is, die nog dagelijks in de banketbakkerij te vinden is en ook superenthousiast is over de stap om zelf ijs te gaan maken. Jaap Sier senior weet nog goed dat het maken van ijs vroeger binnen de banketbakkerij heel normaal was. Het was een echt bakkersproduct.

Direct aan de slag

“Door de machines in te kopen bij de Veenhuizen Groep zijn we volledig ontzorgd”, geeft Bert aan. “Ze hebben ons geholpen met het maken van de juiste keuzes, waarna de machines keurig netjes werden afgeleverd. En daar bleef het niet bij: er werd uitgebreid de tijd genomen voor uitleg over het gebruik van de machines en hoe wij het best met de grondstoffen van Babbi kunnen werken. Zo konden we direct aan de slag met het maken van ijs. Tijdens de plaatsing kregen we informatie over de mogelijkheden voor service en onderhoud. Daarbij ging het niet alleen om service rond de ijsmachine van Kälterudi, maar ook voor onze bestaande koel- en vriescellen. Op die manier hoeven we ons geen zorgen te maken, mocht er ooit een storing ontstaan binnen ons bedrijf.”

Door samen te werken met Vipam/Babbi proberen de banketbakkers hun klanten telkens weer te verrassen met nieuwe smaken. “Inmiddels zijn we zover dat we van de hardlopers uit ons banketassortiment herkenbare ijssmaken zoals amandel krul ijs, aardbeienslofijs, tompouce ijs hebben gemaakt".

Bert: “Tegen collegabakkers die ook willen beginnen met de verkoop van ijs, zou ik zeggen: laat je goed adviseren over de mogelijkheden van de machines. Kies voor kwaliteit en – misschien wel het allerbelangrijkst – prettige partners om mee samen te werken. De Veenhuizen Groep en Vipam kan ik van harte aanbevelen!”

crossmenu