Smakelijk nieuws uit Franeker en omstreken...

juni 2021

21 april jl. opende eigenaren Jantina en Romke van der Meulen de deuren van hun prachtige nieuwe onderkomen in Franeker. De voorkant van het pand is ingericht als ijssalon. Schaafsma maakt zelf ambachtelijk banket-bakkersijs, met zoveel mogelijk grondstoffen en ingrediënten van lokale producenten. Daarnaast biedt het pand ruimte voor de bakkerij, en een bakkerscafé.

Wat een prestatie dat banketbakkerij de Korenbloem Schaafsma 1 juni jl. uitgeroepen is tot beste ijsmaker in Friesland tijdens de landelijke banketbakkersijs keuring van het Patisserie College, het Gilde van de Betere Banketbakkers, in samenwerking met Beko. Na slechts een paar paar maanden ijs bereiden, mee doen met deze wedstrijd is al een prestatie, maar vervolgens de titel "het beste banketbakkersijs van Friesland" winnen is meer dan het vermelden waard!

De Wedstrijd

Het Patisserie College riep alle leden op hun vers gedraaide citroen sorbetijs in te leveren voor de wedstrijd ‘Beste Banketbakkersijs van Nederland’ (binnen het Patisserie College). In totaal streden 25 banketbakkers om de felbegeerde titel waarmee De Korenbloem Schaafsma uiteindelijk aan de haal ging als beste van de provincie Friesland.

Over de gehele kwaliteit van de wedstrijd was de jury goed te spreken: “Het verschil tussen banketbakkersijs en ijs van een ijssalon en/of cafetaria is dat er geen hulpgrondstoffen worden toegevoegd en er vers fruit gebruikt wordt. De top van de wedstrijd lag erg dicht bij elkaar maar De Korenbloem Schaafsma is de terechte winnaar van Friesland. Zelden zulk goed ijs geproefd”, waren de lovende woorden van de jury. Ze scoorde op het gebied van smaak een dikke 8!

De zeskoppige jury sprak van een hoog niveau: het room-en sorbetijs van De Korenbloem Schaafsma is van topkwaliteit. Bij het citroensorbet proef je echte citroenen en het ijs had de juiste balans tussen zoet en zuur. Je blijft er gewoon van eten. We hebben echt zelden zulk goed ijs geproefd.”

Romke van de Meulen, eigenaar, is ontzettend trots: “We bereiden nu sinds een aantal maanden vers ijs. Dit doen we met de beste grondstoffen. Hierin doen wij geen concessies. Het is daarom leuk dat dit dus ook écht wordt geproefd. Wij zijn ontzettend blijf met deze waardering”.

Natuurlijk zijn wij als Veenhuizen gepast trots op Romke en zijn team, die werken met de Kalte-Rudi DIBASE 120 (pasteur ketel) en Kalte-Rudi DICOM touch G14 diagonaal vriezer (ijsmachine).

Het Patisserie College Binnen het Patisserie College, het Gilde van de Betere Banketbakkers, staat kwaliteit bovenaan. Alle aangesloten banketbakkers hebben een eigen bakkerij, waar ze hun producten zelf maken. Zesmaal per jaar komen banketbakkers in groepsvergaderingen bij elkaar, waarbij ook product vergelijkingen plaatsvinden, om zo de kwaliteit van eenieder nog verder te verbeteren.

crossmenu