Bakkerij & Lunchroom: Bakker Piet

juni 2022

Bakker Piet is vorig jaar begonnen aan de bouw van een nieuwe, volledig transparante zichtbakkerij met lunchroom in Elspeet. Onlangs is deze bakkerij geopend. Bij Bakker Piet is zowel de patisserie, de chocolaterie, de broodbakkerij als de keuken in het zicht van de consument.

De eigenaren Ronny en Esther van der Horst hebben alles tot in de puntjes uitgedacht. Wij hebben, samen met van Hulst Professionals, de spoelkeukens en het bargedeelte gebouwd én natuurlijk de MIWE ovens geleverd voor alles wat hier gemaakt wordt.

HET EERSTE CONTACT
Onlangs werd er een nieuw kleinschalig en landschappelijk bedrijventerrein De Heetkamp in Elspeet ingepast. Voor Ronny van der Horst, samen met zijn vrouw Esther de mogelijkheid om te verhuizen. ‘Ze wilden geen bakkerij op een industrieterrein, maar in een mooi pand. In het zicht. Waar mensen de bakkers aan het werk zien en de producten uit de oven zien komen.’ Dit houdt in dat Bakker Piet het huidige pand na 83 jaar heeft verlaten. Oud collega Gerard Wermelink legde hiervoor het eerste contact, na het vertrek van Gerard heeft Erik Posma het project opgepakt.

MIWE OVENS
Bij Bakker Piet zijn 2 MIWE thermostatic ovens geplaatst. Deze ovens hebben als sterke punten de zachte bakeigenschappen en de grote gelijkmatigheid van bakken. Het zijn met thermische olie verwarmde wagenovens met een constante bakatmosfeer. Dat leidt tot minder bakverliezen en langere versheid, optimale korstvorming, betere ovenveer en uitstekende kruimstructuur. Geschikt voor het bakken van het gehele assortiment, van zware roggebroden tot kleine tarwebroodjes. Daarnaast zijn er 2 MIWE
Roll-in ovens geplaatst. Dit zijn hete lucht ovens met een roterend rooster voor alle producten. Verwarmd met olie, gas of elektra en uiterst zuinig in energieverbruik. Een indrukwekkende prestatie met uitstekende bakeigenschappen. In het zicht staat een Neapolis Moretti pizza oven. Dankzij de bijzondere vintage kap en de zwarte granieten werkplank een herinnering aan een traditionele pizza oven maar
met het design en de functionaliteit van nu. Tevens heeft Veenhuizen Groep B.V. samen met Van Hulst Professionals alle techniek gemonteerd maar ook de totale vaatwaskeuken én koelwerkbanken.

Familiebedrijf van Hulst Professionals B.V. is met ruim 25 jaar vakkennis dé specialist op het gebied van ontwerpen, leveren, plaatsen, aansluiten en onderhouden van professionele horecakeukens.

GESCHIEDENIS
De originele Bakker Piet van der Horst en zijn echtgenote Riek begonnen in 1938 een bakkerij in Elspeet. Hierna werd deze van generatie tot generatie overgedragen. Zoon Henk en zijn vrouw Sonja van der Horst namen de zaak van hun ouders over in de jaren 50. Zij bouwden het bedrijf verder uit tot een volwassen supermarkt met wel nog steeds een inpandige bakkerij. In 2001 nam Ronny met zijn vrouw Esther de bakkerij over. Ronny is opgegroeid in de winkel en heeft alle vakopleidingen afgerond. Esther werkte als jong meisje al in de bakkerswinkel. Samen delen ze de liefde voor zowel het bakkersambacht als voor de klanten. Hun drijvende kracht is hun creativiteit, want Bakker Piet blijft zich ontwikkelen.

PUUR VELUWS
Uniek bij Bakker Piet is Puur Veluws brood. De ambachtelijke productie van ons brood begint op de velden rond Elspeet, waar akkerbouwer Aart Versteeg uit Uddel speciaal voor ons tarwe en spelt
verbouwt en oogst. Daarbij gebruikt hij zo min mogelijk kunstmatige groeistoffen en bestrijdingsmiddelen. Het graan heeft dan ook een Milieukeur. De tweede stap is het schonen (dorsen) en drogen van de tarwe en spelt. Vervolgens gaat het schone graan naar de Poldergraan in Wapenveld, waar
het door de wind vermalen wordt tot meel. Hier komen ook de verschillende meelsoorten tot stand. Van schoon gezeefd bloem voor Puur Veluws Wit, tot het vezelrijke mengsel van meel en zaden voor Puur Veluws Volkoren. De laatste stap is natuurlijk het bakproces. Ook hier gebruiken zij weer veel ambachtelijke technieken, en bovendien eigen desem. Dit betekent enerzijds dat Puur Veluws brood soms tot wel 24 uur moet rijzen. Ook zijn de broden minder gelijkmatig van vorm dan machinaal gemaakte broden. Er kunnen wat ‘wilde’ scheuren ontstaan, maar de korst is heerlijk knapperig. En de smaak!

BEN JE BENIEUWD NAAR BAKKER PIET?
Kom de bakkerij en lunchroom bezoeken op de Uddelerweg 69 in Elspeet.

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag
07.00 - 19.00 uur
Vrijdag
07.00 - 20.00 uur
Zaterdag
07.00 - 19.00 uur

www.bakker-piet.nl

crossmenu