Bakkerij & lunchroom Bakker Piet

20 juni 2022
|

Bakker Piet begon in 2022 in Elspeet met de bouw van een nieuwe zichtbakkerij met lunchroom. Inmiddels zijn ze daar al enige tijd actief. Bij Bakker Piet is zowel de patisserie, de chocolaterie, de broodbakkerij als de keuken geplaatst in het zicht van de consument.

De eigenaren Ronny en Esther van der Horst hebben alles tot in de puntjes uitgedacht. Samen met Hulst Professionals heeft Veenhuizen de spoelkeukens en het bargedeelte gebouwd en de MIWE ovens geleverd voor alles wat er bij Bakker Piet gemaakt wordt.

Eerste contact
Enige tijd geleden werd het nieuwe kleinschalige en landschappelijke bedrijventerrein De Heetkamp in Elspeet ingepast. Dat bood Ronny van der Horst en zijn vrouw Esther de mogelijkheid om hun bedrijf te verhuizen. Ze wilden geen bakkerij op een industrieterrein, maar in een mooi pand op een zichtlocatie waar mensen de bakkers aan het werk zien en de producten uit de oven zien komen. Hierdoor moest Bakker Piet, na 83 jaar, het voormalige pand pand verlaten. Oud-collega Gerard Wermelink legde het eerste contact voor de verhuizing, na zijn vertrek pakte Erik Posma het project op.

MIWE ovens

Bij Bakker Piet zijn 2 MIWE thermostatic ovens geplaatst. Deze ovens hebben als sterke punten de zachte bakeigenschappen en de grote gelijkmatigheid van bakken. Het zijn thermische olieverwarmde wagenovens met een constante bakatmosfeer. Dat zorgt voor minder bakverliezen, een langere versheid, optimale korstvorming, een betere ovenveer en een uitstekende kruimstructuur. De ovens zijn geschikt voor het bakken van het gehele assortiment, van zware roggebroden tot kleine tarwebroodjes. Daarnaast heeft Veenhuizen bij Bakker Piet 2 MIWE Roll-in ovens geplaatst. Dit zijn heteluchtovens met een roterend rooster voor alle producten. De ovens worden verwarmd met olie, gas of elektra en zijn uiterst zuinig in energieverbruik. Alles bij elkaar leveren deze MIWE-ovens indrukwekkende prestaties met uitstekende bakeigenschappen. In het zicht bij Bakker Piet staat een Neapolis Moretti pizza oven. Dankzij de bijzondere vintage kap en de zwarte granieten werkplank doet deze pizza oven denken aan een traditionele pizza oven maar heeft het een design en de functionaliteit van nu. Veenhuizen heeft, samen met Van Hulst Professionals, alle techniek gemonteerd evenals de totale vaatwaskeuken en de koelwerkbanken.

Familiebedrijf van Hulst Professionals B.V. is met ruim 25 jaar vakkennis dé specialist op het gebied van het ontwerpen, leveren, plaatsen, aansluiten en onderhouden van professionele horecakeukens.

Geschiedenis
In 1938 begonnen de oorspronkelijke Bakker Piet van der Horst en zijn echtgenote Riek hun bakkerij in Elspeet. Daarna werd het bedrijf van generatie tot generatie overgedragen. Zoon Henk en zijn vrouw Sonja van der Horst namen in de jaren '50 de zaak over van hun ouders. Zij bouwden het bedrijf verder uit tot een volwassen supermarkt met nog steeds een inpandige bakkerij. In 2001 namen Ronny en zijn vrouw Esther de bakkerij over. Ronny is opgegroeid in de winkel en heeft alle vakopleidingen afgerond. Esther werkte als jong meisje al in de bakkerswinkel. Samen delen ze de liefde voor zowel het bakkersambacht als voor de klanten. Hun drijvende kracht is hun creativiteit, onder meer hierdoor blijft Bakker Piet zich ontwikkelen.

Puur Veluws
Uniek bij Bakker Piet is Puur Veluws brood. De ambachtelijke productie van dat veelgevraagde brood begint op de velden rond Elspeet, waar akkerbouwer Aart Versteeg uit Uddel speciaal voor hen tarwe en spelt verbouwt en oogst. Daarbij gebruikt hij zo min mogelijk kunstmatige groeistoffen en bestrijdingsmiddelen. Het graan heeft dan ook een milieukeur. De tweede stap in de ambachtelijke productie is het schonen (dorsen) en drogen van de tarwe en de spelt. Vervolgens gaat het schone graan naar de Poldergraan in Wapenveld waar het met windkracht vermalen wordt tot meel. Hier komen ook de verschillende meelsoorten tot stand: van schoon gezeefd bloem voor Puur Veluws Wit tot het vezelrijke mengsel van meel en zaden voor Puur Veluws Volkoren. De laatste stap in het ambachtelijke productieproces is natuurlijk het bakproces. Ook hier gebruikt Bakker Piet veel ambachtelijke technieken, en bovendien eigen desem. Hierdoor moet Puur Veluws brood soms tot wel 24 uur rijzen. De broden zijn minder gelijkmatig van vorm dan machinaal gemaakte broden en er kunnen wat ‘wilde’ scheuren ontstaan, maar de korst is heerlijk knapperig. En de smaak is echt geweldig!

Benieuwd naar Bakker Piet?
Bezoek dan de bakkerij en lunchroom op de Uddelerweg 69 in Elspeet.

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag
07.00 - 19.00 uur
Vrijdag
07.00 - 20.00 uur
Zaterdag
07.00 - 19.00 uur

www.bakker-piet.nl

crosschevron-down